Historie šipek a terčů: Od pravěku k moderním turnajům

historie-sipek

Házet šipky na terč je zábava, která má dlouhou a bohatou historii. Počátky této hry sahají až do pravěku, kdy lidé používali šípy a oštěpy k lovu a boji. Postupem času se z praktické dovednosti stala zábava a začaly se objevovat první terče.

Pravěké a středověké počátky

První terče na šipky byly pravděpodobně vyrobeny z přírodních materiálů, jako je dřevo, kůra nebo zvířecí kůže. Často se jednalo o jednoduché kusy dřeva s nakreslenými kruhy nebo terči. V Evropě se šipky staly oblíbenou zábavou ve středověku, a to jak mezi šlechtou, tak i mezi prostým lidem. Šermíři a lučištníci používali terče k trénování své přesnosti, zatímco v hospodách se šipky házely pro zábavu a sázky.

Vývoj terčů a šipek

Terče na šipky se v průběhu staletí vyvíjely. V 16. století se začaly používat terče vyrobené ze dřeva a slámy, které byly rozděleny na segmenty s různými hodnotami. V 19. století se objevily papírové terče a kovové šipky. To vedlo k větší standardizaci hry a umožnilo pořádání turnajů.

Vzestup popularity šipek

V 20. století se šipky staly neuvěřitelně populární po celém světě. K tomuto nárůstu přispělo mnoho faktorů, včetně vynálezu terčů z sisalu, které jsou dodnes používány v profesionálních turnajích, a založení světových a národních organizací pro šipky. Dnes se šipky hrají v hospodách, klubech, rekreačních centrech a dokonce i doma. Existuje mnoho různých her a variant šipek, které si může užít každý, bez ohledu na věk, úroveň dovedností nebo fyzickou zdatnost.

Zajímavé momenty z historie šipek:

  • První zmínka o hře s šipkami pochází z roku 1532, kdy král Jindřich VIII. obdržel od své manželky Anny Boleynové sadu šipek jako dárek.
  • V roce 1908 byly v Anglii zakázány hazardní hry, ale šipky se podařilo zachovat jako legální hru prohlášením za hru dovedností.
  • První světový šampionát v šipkách se konal v roce 1938 v Londýně.
  • V roce 1972 se ženský šipkový sport stal profesionálním.
  • Dnes jsou šipky jedním z nejpopulárnějších sportů na světě, s miliony hráčů po celém globe.


Historie šipek a terčů je fascinující a ukazuje, jak se z jednoduché zábavy stal globální sport. Šipky si může užít každý, bez ohledu na věk, úroveň dovedností nebo fyzickou zdatnost. Ať už hrajete pro zábavu nebo soutěž, šipky vám zaručeně přinesou hodiny zábavy a uspokojení.