Vybíráme šipky pro začátečníky podle hmotnosti

vyber-sipek-pro-zacatecniky

Jste ve vzrušujícím světě šipek nováčkem? Nejdříve si musíte pořídit sadu vlastních šipek, abyste mohli začít hrát! Při výběru šipek je důležité zvolit správnou hmotnost.

Na výběr je široká škála hmotností, různých materiálů, násadek, letek a dříků. Pokud jste na začátku své šipkařské cesty, budete mít spoustu prostoru pro experimentování!

Rozsah hmotností šipek

Rozsah hmotností šipek

Hmotnost šipek s ocelovým hrotem se pohybuje od 12 g do 48 g, zatímco hmotnost šipek s měkkým hrotem se obvykle pohybuje od 14 g do 24 g. Barrely těchto šipek se vyrábějí z různých materiálů, jako je mosaz, nikl-stříbro a wolfram.

Šipky s ocelovým hrotem mají ostrý kovový hrot a používají se na šipkách se štětinovým (sisalovým) hrotem, což jsou šipky, které jsou pravidelně k vidění na profesionálních turnajích v televizi. Hrot šipky s měkkým hrotem je vyroben z plastového materiálu a používá se na šipkách s měkkým hrotem. Mnohé softtipové desky jsou elektronické a jsou vybaveny automatickým bodovacím systémem.

Faktory, které je třeba zvážit

Při výběru hmotnosti šipek pro začátečníky hraje roli několik faktorů. Nejprve je třeba zvážit, s jakým typem šipek budete hrát (steel tip nebo soft tip) a z jakého materiálu chcete mít barrely šipek.

Rovněž je vhodné se zamyslet nad svým stylem házení a preferencí držení, protože tyto dva faktory budou mít na vaše rozhodnutí také vliv. Čas věnovaný pečlivému zvážení všech těchto různých faktorů pomůže určit, jaká je nejlepší hmotnost šipek pro začátečníka.

Wolfram, mosaz nebo nikl?

 Wolfram, mosaz nebo nikl?

Různé typy materiálů použitých na barely šipek ovlivňují hod a styl hry. Mosazné šipky vám obecně poskytnou větší velikost barelu a jsou relativně levnou volbou, což z nich činí oblíbenou volbu pro začátečníky s omezeným rozpočtem. Nikl-stříbrné šipky vám poskytnou o něco tenčí barel než mosazné šipky, což vám pomůže seskupit šipky dohromady, protože šipky pokryjí menší část terče.

Wolframové šipky se dodávají v různých procentech, která se vztahují k tomu, kolik wolframu je použito na výrobu barrelu. Protože wolfram je velmi hustý materiál, bude tento typ šipek odolnější a větší procento wolframu bude mít za následek tenčí hlaveň. S vyšším obsahem wolframu můžete mít tenčí hlaveň, ale přesto si zachováte stejnou hmotnost. Pomůže vám to dosáhnout větších výsledků, protože bude snazší seskupit tři šipky do jednoho terče (například treble 20), přičemž tenčí barrely pokryjí menší část terče.

Naše "Kolekce šipek pro začátečníky" obsahuje širokou škálu šipek, jejichž cena se obvykle pohybuje v rozmezí 10-30 liber a jsou vhodné pro nové hráče. Pokud to však s hraním myslíte vážně, vyplatí se investovat do wolframových šipek. Ty jsou mnohem odolnější a upřednostňují je profesionální hráči.

 Styl házení

Nejlepší hmotnost šipek pro začátečníky závisí na vašem stylu házení. Pokud házíte rychleji, budou pro vás výhodnější lehčí šipky, zatímco těžší šipky jsou vhodnější pro hráče, kteří mají větší sílu a výkon v paži.

Každý má jiný styl házení, takže volba mezi těžkými a lehkými šipkami bude záviset na mechanice konkrétního hodu hráče a na tom, co mu nejlépe vyhovuje. Těžší šipky jsou pro nováčky obvykle jednodušší a lépe se s nimi hledá konzistence. Lehčí šipky mohou být pro začátečníky náročnější na ovládání a jejich zvládnutí vyžaduje více času a praxe.

Preference držení

Preference držení šipky

Dalším důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu při výběru sady šipek, jsou násadky na barelech. Toto rozhodnutí závisí na osobních preferencích hráče, protože někteří hráči mají rádi velký grip na šipkách, zatímco jiní nepreferují žádný grip.

Výše uvedený graf zobrazuje úrovně gripů seřazené od 1 do 5 podle Darts Corner. Na stupni 1 je hladký barel bez gripu a na stupni 5 je barel s žiletkovým gripem, který nabízí největší přilnavost. Začátečníkům bychom doporučili vyzkoušet hlaveň s kroužkovým gripem (úrovně 2-3). Tato stupnice se nachází uprostřed a může být dobrým výchozím bodem pro zjištění, zda potřebujete více nebo méně gripu, nebo zda je pro vás ideální volbou hlaveň s kroužkovým gripem.

Rozložení hmotnosti

Rozložení hmotnosti barrelů může také ovlivnit, jaká hmotnost je nejlepší pro šipky pro začátečníky. Šipka může být se zátěží vzadu, vpředu nebo rovnoměrně zatížená, přičemž každá z těchto možností upřednostňuje určitý styl hodu nebo styl, včetně toho, jak šipku držíte v ruce.

Šipka s předním zatížením je taková, kdy je větší část hmotnosti umístěna v přední části barrelu (v blízkosti hrotu), zatímco šipka se zadním zatížením má většinu hmotnosti umístěnou v zadní části barrelu (v blízkosti dříku). Rozložení hmotnosti šipek může ovlivnit způsob hry, proto se vyplatí vyzkoušet různé možnosti a zjistit, které dáváte přednost.

Dobré šipky pro začátečníky mají hmotnost rozloženou rovnoměrně po celém barrelu, ale s postupem času se vyplatí experimentovat a zjistit, zda by šipky s přední nebo zadní hmotností mohly zlepšit vaši hru. Šipka s předním zatížením přiblíží těžiště k hrotu šipky, což může zajistit lepší rovnováhu, pokud držíte šipku v přední části hlavně.

Kombinace násadek a letek

Kombinace násadek a letek

Šipka se skládá ze čtyř jednotlivých částí: letky, dříku, hlavně a hrotu. Zatímco hlaveň se podílí na většině hmotnosti šipky, letky a násadky mohou také mírně ovlivnit celkovou hmotnost šipky.

Letky se měří v mikronech a letka o hmotnosti 150 mikronů bude o něco těžší než letka o hmotnosti 100 mikronů. Tato malá změna může ovlivnit let šipky vzduchem, protože silnější letka způsobí, že šipka poletí ve vzduchu plošeji kvůli většímu odporu vzduchu.

Shafty se vyrábějí z různých materiálů, které mají různou hmotnost. Například karbonový dřík je velmi lehký ve srovnání s hliníkovým dříkem, který je těžší a může změnit vyvážení šipek. Začínajícím šipkařům bychom doporučili letku 100 mikronů s nylonovým dříkem. Tato kombinace dříku a letu je mezi hráči oblíbená a udržuje šipky dokonale vyvážené.

Hledání prvních šipek s omezeným rozpočtem

Při hledání nejlepšího závaží pro šipky pro začínající hráče je třeba hodně zkoušet a chybovat. Pokud zatím nechcete investovat do dražší sady, doporučujeme vyzkoušet cenově dostupné šipky pro všechny rozpočty.

Šipky Perfect Darts Super Cobra nabízejí vynikající hodnotu pro začátečníky. Tyto šipky jsou za rozumnou cenu a jsou vyrobeny z 90 % z vysoce kvalitních wolframových materiálů. Šipky Super Cobra se také dodávají v různých hmotnostech a jsou za dobrou cenu, abyste mohli experimentovat, která hmotnost vám nejlépe vyhovuje.

Další tipy

Chcete-li zjistit, jaká hmotnost vám nejlépe vyhovuje, poraďte se se zkušenějšími hráči šipek a získejte od nich několik tipů. Zjistíte, že mají spoustu znalostí, které vám mohou předat, aby vám pomohli najít, jaké šipky vám nejlépe vyhovují.

Pokud máte poblíž místní obchod se šipkami, navštivte ho a vyzkoušejte různé hmotnosti šipek a styly držení. Budete také moci požádat o radu toho, kdo obchod provozuje, protože v minulosti již pomohl mnoha hráčům, kteří hledali nejlepší hmotnost šipek pro začátečníky.

Nyní víte, jak si jako začátečník vybrat závaží na šipky.

Při výběru závaží na šipky pro začátečníky je třeba myslet na mnoho věcí a my doufáme, že vám tento průvodce pomůže při rozhodování, jaké šipky jsou pro vás nejlepší. Je důležité vyzkoušet různé hmotnosti a požádat o radu zkušené hráče, aby vám pomohli najít vaši preferovanou hmotnost a také při rozvíjení vlastní techniky.

Pokud potřebujete další pomoc, náš blog "Jak vybrat šipky pro začátečníky" obsahuje další užitečné tipy pro nováčky ve hře. Šipky Corner má také k dispozici tým odborníků v zákaznickém servisu, kteří vám poradí s výběrem vaší první sady šipek. Více informací o Darts Corner naleznete na stránce "O našem obchodě se šipkami" a kontaktovat náš tým můžete prostřednictvím stránky Kontakt.